Guide til den perfekte have

For mange mennesker er haven et dejligt sted at være og vigtig at have. Dog er der rigtig stor forskel på hvad men synes er vigtig at have i haven samtidig med den kan blive brugt til rigtig mange forskellige ting. Nogle mennesker sætter pris på en simpel have, der ikke kræver det store arbejde, hvor andre gerne vil have en masse planter og farver. Det er derfor vigtigt at du inden du læser denne guide, tænker over hvilken type person du er. Kan du bedst lige en have der ikke kræver meget mere end at slå græs, eller nyder du at bruge weekenden på at lure ukrudt i dine bede. Uanset hvad vil denne guide give dig kreative ideer til hvordan du for den perfekte have ud fra dine præferencer.

 

Sæt dit eget præg

Som vi kom lidt ind på i starten, så er folk meget forskellige. I len god dansk sommer bruger du rigtig meget tid i din have og det er derfor vigtig at det er et sted du nyder at være. En af de ting der gør det rart at være i haven, er at den har ens egen personlige præg. Det er ikke kun fordi man har alle de elementer man nyder i livet, men særdeles fordi vi elsker at skille os ud som mennesker. Vi mennesker kan godt lide at vise os frem og skille os ud på nogle af de punkter vi er trykke og stolte af. Din have er en del af dette, da der ikke findes en eneste have der er ens. Uanset hvor meget de ligner hinanden, så har du placeret dit æbletræ en meter fra hvor din nabos æbletræ er. Det er meget nemt at sætte dit eget præg på haven, da der findes et utal af planter og blomster, som du kan bruge på meget forskellige måder. Hvis du ikke gider at have din have fyldt med en masse bede der kræver meget af din tid, så kan du stadigvæk godt have en meget farverig have. Mange mennesker vælger at have blomster i krukker til at stå på terrassen. På den måde kan de få en masse farver og personlighed, samtidig med at du kan flytte rundt på dem, hvis du har brug for at give din have et nyt look. Vi anbefaler derfor at du smutter ned i dit lokale havecenter og kigger på hvad du synes passer til netop din have. I år ser vi rigtig mange gør brug af stedsegrønne planter, til at give haven det sidste præg. Du vil nemt kunne bruge det uanset om du vil have den simple have eller du gerne vil bruge de grønne fingre.

 

Køkkenhaven

Den perfekte have vil aldrig kunne defineres, da det som sagt er meget individuelt. Det som vi synes kunne være smart, synes du måske ser dumt ud. Dette er derfor kun ideer til hvordan du kan give din have et nyt look hvis du er blevet lidt træt af hvordan din have ser ud på nuværende tidspunkt. Den nye generation i Danmark går mere og mere op i miljøet og det at spise sund. De vælger derfor ofte at købe økologisk og dansk, så de er sikker på hvor den mad de indtager, kommer fra og at det er dyrket på en fornuftig måde. En sjov måde hvor du kan give din have et kreativt input, samtidig med du tænker også fødevare er ved at lave din egen køkkenhave. Selv med en lille køkkenhave, kan du få rigtig meget udbytte af den. Det kan til tider være ret krævende at holde en køkkenhave, da det er forskelligt hvornår tingene er klar til at blive høstet og hvor meget vand de kræver. Det er derfor vigtigt at du er realistisk i forhold til hvor meget tid og energi du har til at lægge i projektet. Du behøver ikke både at have frugter, grøntsager og krydderurter. Sæt dig i stedet ned og tænk over hvilke grøntsager eller frugter, som du synes kunne være spændende at have. En af de nemmeste og lækreste frugter, som man kan bruge til en hel masse er rabarber. Det vil derfor være et godt valg til dig der gerne vil starte lidt lettere end, så du får en god positiv oplevelse med køkkenhaven. Når du så har prøvet det lidt af, kan du allerede nu begynde at tænke over hvad der skal være i din køkkenhave til næste sæson.

 

Husk den grønne kalender

Uanset hvor meget du har i din have, så kan den ikke klare sig uden din hjælp. Den har brug for lidt kærlighed en gang imellem, og det er derfor vigtigt at du sætter dig lidt ind i den grønne kalender. Der er nogle ting der skal vandes eller klippes i løbet af sommeren, og tidpunkt kan ofte godt spille en rolle for at sikre dig det flotteste resultat. Eksempelvis skal din hæk klippes i løbet af sommeren uanset hvilken art du har. Normalt er tommelreglen at den skal klippes to gange i løbet af sommeren, men til dig der ikke gider bruge så meget tid i haven kan med fordel skubbe hele processen lidt. Normalt skal den klippes første gang op til Sankt Hans og igen hen mod sensommeren. Men hvis du ikke orker at klippe den mere end en gang, så kan du med fordel vente lidt med at klippe den til hen mod juli, da den ikke vil nå at vokse så meget, at den skal klippes igen. Dog er det vigtig at den bliver klippet, da den ellers kan ende med at blive grim og tynd til næste sæson. Det er også vigtigt at du holder øje med hvilke planter der skal plantes hvornår og de eventuel skal klippes ned. Der er også flere blomster og andre planter, som har svært ved at holde sig over vinteren. Dem skal du derfor hen mod vinteren dække til med gran og lignende så de ikke får hård frost og går til. Hvis du holder dig til de generelle regler og den grønne kalender, så er du sikker på at din have kommer igennem hele året uden at noget går til.