Står du og skal i gang med et mindre byggeprojekt indendørs? Måske du overvejer at sætte en ny væg op i stuen eller bygge et nyt tøjskab til soveværelset? I så fald kan du med fordel læse med her, hvor vi gennemgår de mest udbredte byggeplader på markedet, som du kan bruge til formålet. Samtidig kortlægger vi deres brug og egenskaber, så du på baggrund af et kvalificeret grundlag kan træffe en beslutning om, hvilke plader du skal bruge til dit specifikke gør-det-selv-projekt.
Gipsplader
Gipsplader består som udgangspunkt af en støbt gipskerne med et kartonlag på begge sider. Det er et naturligt og miljøvenligt byggemateriale, som bidrager til et godt indeklima. Samtidig er det et utroligt let materiale, hvilket gør det nemt at arbejde med. Mange gør-det-selv-mænd bruger typisk gipsplader til at sætte en skillevæg op mellem to værelser. For selv om pladerne umiddelbart kan virke skrøbelige, så kan de rent faktisk holde til en hel del. Du behøver derfor ikke være bange for at hænge noget op på din nye gipsvæg.
Spånplader
Spånplader består af træspåner, som er limet og presset sammen til en plade. Eftersom det hovedsageligt er lavet af restprodukter, kan du købe spånplader til næsten ingen penge. Det, kombineret med det faktum, at det er et meget tungt byggemateriale, gør pladerne særligt velegnet til større møbler og inventar, som ikke skal flyttes for meget rundt på – som for eksempel et tøjskab.
MDF-plader
MDF står for Medium Density Fibreboard, som på dansk betyder ”fiberplade med medium tæthed”. Pladerne består udelukkende af findelte træfibre, som er limet og presset sammen ved høj varme til en massiv plade. MDF-plader er et meget taknemmeligt byggemateriale, som er særligt velegnet til møbler og inventar. Modsat almindelige spånplader, kan du uden problemer skære dem til, slibe dem og male dem og få en flot, glat overflade. Det skyldes, at fibrene er så findelte, som de er. Ofte vil du med almindelige spånplader opleve, at samme behandling vil efterlade kanterne og savsporene grimme og flossede.
Akrylplader
Akrylplader består af plastmaterialet akryl, også kaldet for plexiglas. Materialet er utroligt hårdfør, hvilket betyder, at du – modsat de ovenstående plader – kan bruge akrylpladerne til dine udendørsbyggeprojekter. De kan bruges til et hav af forskellige små projekter, men ofte ser vi dem blive brugt til at lave vinduer i børnenes legehuse eller som afskærmning i haven. Du kan nemt finde både gennemsigtige og farvede akrylplader på markedet, så du kan vælge dem, som passer bedst til dit projekt.